29.3.2013

Vinkkejä pelimiehen kanssa - 3 - 9 kuukautta

Olen muutamaan tekstin kirjoittanutkin Amiching Bonding -metodista koiran seitsemän ikää -kirjaa hyödyntäen ja tässä jälleen kyseisestä metodista lisää.

Koiran painon tarkkailu
 Koirilla on yhtä helposti paino-ongelmia kuin ihmisilläkin. Ei tarvita muuta kuin, että koira syö liikaa ja liikkuu liian vähän. Ne kalorit, jotka jäävät polttamatta päivittäisillä juoksulenkeillä tai kävelyillä, varastoituvat elimistöön rasvana Joissakin tapauksissa se johtuu koiran aineenvaihdunnan rakenteesta, mutta useimmiten syynä on omistajan kykenemättömyys huolehtia koiran ruoka- ja liikuntavaatimuksista. Yleisimpiä koiran omistajan virheitä ovat:
  • Koiraa ruokitaan heikkolaatuisella ihmisruoan tähteillä.
  • Sille annetaan säännöllisesti välipaloja ja herkkuja, etenkin ihmisten herkkuja, kuten suklaata.
  • Koirille ei anneta rittävästi liikuntaa.
 Kun koiralla on liikaa kiloja, se elää lyhyemmän ja vähemmän terveen elämän kuin koira, joka on ihannepainoinen. Ylimääräiset kilot rasittavat luita ja niveliä, samoin sydäntä. Koiran luontainen vastustuskyky saattaa myös heiketä. Kun koiralle kertyy ylipainoa, alkaa syöksykierre alaspäin. Se voi muuttua uneliaaksi ja lakata kiinnostumasta leikeistä tai minkäänlaisesta liikunnasta, mikä osaltaan heikentää terveyttä entisestään.
 Jos ylipainoon ei puututa, seurauksena voi olla monenlaisia sairauksia ja vaivoja, muun muassa:
  • diabetes
  • maksasairaudet
  • sydänvaivat
  • heikentynyt lämmönsieto
  • turkin ja ihon heikkeneminen
  • heikentynyt vastustuskyky
  • hengitysvaikeudet
  • niveltulehdus
  • lonkka- ja kyynärnivelen dyslapsia
  • välilevyongelmat
  • rikkoutuneet nivelsiteet
 Kaiken tämän huomioon ottaen on tärkeää tarkkailla koiran painoa. On myös tärkeä arvioida koiran painoa silmämääräisesti.

Seuraaminen
1. Valitse puoli

  • Ensin sinun täytyy valita, kummalla puolella haluat koiran kävelevän. Useimmat ihmiset valitsevat vasemman puolen. Ei ole kuitenkaan missään nimessä väärin opettaa koira kulkemaan oikealla. Sen sijaan on tärkeää, että kun olet asian päättänyt, pitäydy siinä.
  • Seuraavat ohjeet lähtevät siitä, että koira on omistajan vasemmalla puolella. Jos haluat opettaa koiran kulkemaan oikealla, käännä ohjeet vain päinvastaisiksi.
2. Koira viereen
  • Harjoitelkaa paikassa, jossa sinulla ja koiralla on tilaa kävellä kymmenisen askelta. Varaa ensi töiksesi käteesi kiitospala. Sijoita se vasempaan käteen ja käännä koiralle selkä. Laske vasenta kättä alemmas vasenta jalkaasi pitkin, kunnes se on koiran kuonon tasolla. Kun teet niin, sano koiran nimi ja "Seuraa.".
  • Kun koira ilmaantuu vierellesi aivan niin kuin siltä pyysit, anna sille ruokapalkkio ja kehu lämpimästi.
  • Jos se ei tule, älä yritä uudelleen ihan heti. Odota suurin piirtein tunti, ennen kuin kokeilet uudestaan. Muista, että kärsivälisyys palkitaan.
3. Liikkeelle
  • Kun koira on reagoinut seuraa -pyyntöösi, voit lähteä hitaasti liikkeelle. Harjoituksen tarkoitus on, että koira pysyy vasemman jalkasi lähellä liikkuessasi ja että talutin pysyy löysänä kädessäsi.
  • Aloita pyytämällä koiraa seuraamaan sinua. Ota sitten muutama askel ja rohkaise kiitospalan avulla koiraa seuraamaan sinua. On tärkeää muistaa, ettei koira ole ajatustenlukija eikä seuraaminen ole sellaista mistä se tekisi villissä luonnossa. Jos koira harhailee pois luotasi, rohkaise sitä palaamaan viereesi antamalla sille taas kiitospala. Käytä hyväksesi positiivistä mielikuvaa. Muistuta koiraa pysymään oikealla paikalla toistamalla sanaa "seuraa" kävellessäsi. Kun koira tajuaa käskyn oikein ja kävelee rinnallasi koko suunnittelemasi matkan, palkitse se lämpimillä sanoilla ja vielä yhdellä kiitospalalla.
  • Niin kuin aina, nytkin on tärkeää muistaa pysyä rauhallisena ja horjumattomana. Vaikka koirasi mahdollinen reagoimattomuus kuinka turhauttaisi tai harmittaisi sinua, älä näytä sitä. Ahdistuksesi tarttuu koiraan ja se menettää osan sinua kohtaan tuntemastaan luottamuksesta. Jos niin käy, se haluaa poistua luotasi ja sitä sinä nimenomaan et halua. Anna vain yksinkertaisesti tilanteen rauhoittua ja aloita alusta myöhemmin.
4. Vaihtelua harjoitukseen
  • Kun koira on tajunnut vieressäsi kävelemisen tarkoituksen, ala vaihdella suuntaa ja harjoituksen kestoa. Pysähdy silloin tällöin ja lähde taas liikkeelle. Sillä tavalla valmistat koiraa koulutukseen: ulkomaailmassa sen täytyy kävellä kovin erilaisilla reiteillä.
Taluttimen käyttö
1. Taluttimen kiinnittäminen
  • Ota koira seurausasentoon tavalliseen tapaan. Kumarru sen ylle ja kiinnitä talutin. Jos kyseessä on ns. noutajatalutin, huolehdi, että se istuu mukavasti. Se ei saisi olla niin tiukka, että se kuristaa tai hankaa koiraa. Sen ei myöskään pitäisi olla niin löysä, että se luiskahtaa pois kaulasta, jos koira kiskaisee rajusti. Sellaisessa tilanteessa koira saattaa karata.
  • Toimi talutinta kiinnittäessä rauhallisesti ja hosumatta. Kun olet saanut sen ensimmäistä kertaa koiran kaulaan, kehu vuolaasti.
2. Taluttimessa käveleminen
  • Toista normaali seuraamisharjoitus ja rohkaise koiraa pysymään vierelläsi tavalliseen tapaan. Jos se alkaa vetää tai kiskoa taluttimessa, pysähdy ja seiso rauhallisesti paikallasi. Koiran pitää oppia alusta asti, että mihinkään kiskomisleikkeihin et ryhdy. Aloita kävely taas alusta kutsumalla koira seuraamisasentoon. Kun se on paikoillaan, jatka harjoitusta. Kun koira kulkee jonkin matkaa vetämättä lainkaan, kehu sitä ja anna makupala.
3. Käännöksen opettelu
  • Lenkeillä ei koskaan edetä viivasuoraan eteenpäin. Koiran täytyy kääntyä ja sen tulee oppia kääntymään niin, että sinä määräät suunnan. Kääntymisenkin harjoittelu pitäisi aloittaa kotona jo kauan ennen kuin ensimmäistä kävelyä yritetäänkään. (Seuraavissa ohjeissa on ajateltu koiran kulkevan vasemmalla. Jos talutat koiraasi oikealla, käännä ohjeet päinvastaisiksi.)

    Oikealle kääntyminen
  • Sinulle voi olla selvää, että nyt käännytään, mutta koiralle se ei ole, ellet tee sitä selväksi. Parhaiten osoitat sen sille elekielellä jota se ymmärtää. Kääntyäksesi oikealle sinun pitäisi ensin kääntyä kannoillasi oikea jalka edellä. Älä aloita vasemmalla, se aiheuttaa sekaannusta ja ongelmia: koira ei pysty kääntymään oikealle ja olette molemmat vaarassa kompastua toisiinne.
  • Kun käännyt, käytä jotain tiettyä sanaa, jonka koira tulee aina yhdistämään tähän liikkeeseen. Kääntyessäsi koiran pää liikahtaa hihnan mukana ja sen runko pyörähtää sekin oikealle.

    Vasemmalle kääntyminen
  • Tämä on vähän monimutkaisempi. Aloita keräämällä talutinta lyhyemmäksi, ettei se roiku löysänä. Silloin koira on lähempänä sinua. Ojenna nyt vasenta jalkaa niin pitkälle ulospäin kuin pystyt. Siinä vaiheessa jalan pitäisi koskea koiran lapoihin ja niskaan. Valitse taas tietty sana, jota käytät tässä tilanteessa aina.
  • Kun käännähdät vasemmalle, koiran pitäisi automaattisesti peruuttaa. Koska vartalosi painaa koiran runkoa, sekin tulee kääntyneeksi vasemmalle. Tässäkin on tärkeintä, ettei tehdä mitään äkillistä tai väkivaltaista. Kaiken pitäisi tapahtua pehmeästi, saumattomasti ja rauhallisesti. Koiran pitäisi reagoida luonnostaan omistajan jalan liikkeisiin.
4. Pysähtyminen - odota -käsky
  • Kotona toimitte turvallisessa ja ennustettavassa ympäristössä. Ulkona maailma tulee olemaan kaikkea muuta kuin turvallinen ja ennustettava, joten sinun pitää saada koira pysähtymään välittömästi. Se saattaa olla se ohjauskeino, joka joskus jopa pelastaa koiran hengen.
  • Odota -käskyn lisääminen seuraamiseen on helppoa. Kun edistytte seuraamisessa, pysähdy yhtäkkiä silloin tällöin. Sano samalla lyhyt ja terävä, mutta ei liian uhkaava ohje, "odota".
  • Jos koira odottaa, palkitse se. Tässä yhteydessä se kaipaa positiivista vahvistamista. Lähde sitten taas liikkeelle. Pysäytä koira tällä tavalla tästä lähtien säännöllisin välein.
5. Oikean lenkin matkimista
  • Kun kaikki elementit ovat paikallaan, voit nyt hyödyntää mitä tahansa käytettävissä olevaa tilaa pidentääksesi kävelyä. Nyt alkaa olla aika simuloida niitä vaatimuksia, joita oikealla kävelyllä tulee vastaan. Sisällytä harjoitukseen kaikki eri elementit: käännökset ja odottaminen. Pyydä niitä koiralta sikin sokin, ettei se koskaan tiedä, mitä tulee seuraavaksi. Pidä se varpaisillaan ja pane se ajattelemaan koko ajan. Pyri tilanteeseen, ettei koiran talutin ole enää lainkaan kireällä. Pyri niin haluttuun yhteistyöhön, että joku sivullinen tarkkailija saattaisi luulla välillänne olevan näkymätön lanka.
  • Kun olet päässyt niin pitkälle, olet valmis suuntaamaan suureen maailmaan.
Ensimmäinen lenkki
 Tämä tulee olemaan suuri hetki sinulle ja koiralle. Haluat varmaankin, että koira saa ensimmäisestä lenkistänne positiivisen kuvan, joten valitse sellainen päivä, että kokemuksesta tulee miellyttävä. Varmista, että aikaa on riittävästi ja sääkin saisi olla hyvä. Lisäksi sinun tulisi toimia niissä rajoissa, joissa tunnet olosi varmaksi. Sinun pitäisi koko ajan kysyä itseltäsi: "Olenko tyytyväinen? Tunnenko olevani tilanteen herra?". Jos vastaat myöntävästi, voit edetä. Jos vastaat kieltävästi, palaa askel taaksepäin ja kertaa peruskoulutusta. Kun ensimmäisen kävelyn hetki koittaa, noudata tarkasti seuraavia periaatteita:
1. Lähtöön valmistautuminen
  • Tärkeintä on muistaa, että sinä johdat rintamaa. Sinun pitää ylittää kynnys ensimmäisenä ja sinun pitää määrätä, kuinka pitkä lenkki tehdään, kauanko se kestää ja mihin se kohdistuu. Muista se koko ajan.
  • Kutsu koira seuraamaan normaalisti ja kytke taluttimeen. Suuntaa ovelle.
  • Koirat ova älykkäitä ja tajuavat nopeasti, että nyt tapahtuu jotain sellaista, joka ei kuulu päivän normaaliin rutiiniin. Jos koira yhtäkkiä kiihtyy tai yrittää tunkeutua eteesi, pysähdy. Kuten ennenkin, nytkin pitää toimia rauhallisesti ilman minkäänlaista hysteriaa tai äänen korottamista. Kun tilanne on rauhoittunut, kutsu koira taas seuraamisasentoon ja yritä uudelleen.
2. Ovesta ulos
  • Pidä huolta, että sinä ylität kynnykse ensimmäisenä. Jos koira yrittää taas työntyä eteesi, pysähdy. Palaa sisälle, kutsu koira seuraamisasentoon ja ala alusta. Tämä periaate on tärkeä, joten koiran pitää omaksua se alusta asti.
  • Kun olet päässyt ovesta ulos kunnialla, voit hengähtää hetken. Tämä on loppujen lopuksi koirastasi todella jännittävää. Voit antaa sen nauttia siitä.
  • Kun nyt lähdette liikkeelle, koiran pitäisi seurata. Älä huolehdi, jos se ennättää muutaman askeleen edellesi. Sen takia taluttimessa on mittaa. Ryhdy toimenpiteisiin vasta, jos talutin kiristyy merkittävästi. Jos se kiristyy, pyydät vain koiraa taas seuraamaan. Kun se tekee niin, palkitse sitä vuolailla kehuilla. Kun se suostuu pyyntöösi, vaikka ympärillä on niin paljon kaikenlaista jännittävää, se on kiitoksen arvoinen.
3. Suunnan määrääminen
  • Koiran pitää oppia jo aikaisessa vaiheessa, ettei se johda kävelyä missään mielessä. Seuraava ratkaiseva hetki on siis tontin rajalla, jossa koira ja omistaja ovat suuntavaihtoehtojen edessä.
  • Jos koira lähtee johonkin tiettyyn suuntaan, käänny rivakasti ympäri ja lähde kävelemään toiseen suuntaan. Jos koira lähtee taas kääntymään, vaihda suuntaa. Toista sitä niin kauan, että koira käsittää sinun määräävän lenkillä. Taas kerran tarkoitus on pitää koiran aivot valppaina. Tässä tapauksessa se kysyy itseltään: "Minne olemme menossa?". Kun sinä otat ohjat käsiisi, koira tulee väistämättömään johtopäätökseen: "Minä en saa päättää suuntaa.". Ja silloin olet opettanut sille itsehillinnän alkeita. Opiskelussa on aina hyväksi, että opiskelija tulee oikeaan johtopäätökseen itse ja se viisaus pätee tähänkin tilanteeseen.
4. Tee kokemuksesta miellyttävä
  • Ensimmäisen kävelyn tarkoitus on johdattaa sekä koira että omistaja lempeästi lenkkeilyn maailmaan ja sellaisena sen pitäisi jatkuakin muutaman seuraavan päivän ajan.
  • Omistajan pitää oppia luottamaan, että koiralle tähän mennessä opetetut ohjauskeinot toimivat. Koiran pitäisi tottua ajatukseen, että kun se astuu kodin ulkopuoliseen maailmaan huoltajansa kanssa, se palaa aina turvallisesti kotiin. Tässä vaiheessa koiraa ei saisi päästää irti hihnasta, sillä irtipääsyä tulee valmistella huolellisesti. Jos siinä kiirehditään, seuraukset voivat olla ikävät. Koiran pitää kirjaimellisesti oppia kävelemään ennen kuin se pääsee juoksemaan.
  • Koiranomistaja tunteee valtavaa ylpeyttä ja iloa saadessaan taluttaa koiraa, joka kulkee rennosti ja reagoi hyvin omistajansa pyyntöihin. Kun katselet, miten nuori koira kävelee häntäänsä heiluttaen ja tutkii onnellisena ympärilleen avautuvaa uutta jännittävää maailmaa, ymmärrät, että sillä on vielä hauskempaa kuin sinulla.
Signaalit
 Koirilla on omat työkalunsa ja ne välittävät elekielisiä viestejä. Ymmärrämme sen saman tien, kunhan otamme kaksi ääriesimerkkiä. Esimerkiksi pelosta viestivästä koirasta havaitsemme silmien ahdistuneen ilmeen, korvien vetäytymisen suoraan taaksepäin, suun ympäristön kireyden ja ruumiin kyyristymisen taaksepäin puolustusasentoon. Häntä on koipien välissä.
 Yhtä selvä viesti on, että koira seisoo ryhdikkäässä asennossa kyselevä, iloinen ilme silmissään ruumis rentona ja häntä heiluen: silloin koira on onnellinen.
 Mutta näiden ääripäiden väliin mahtuu hienovaraisia viestejä, jotka omistajien tulee ymmärtää. Jotta se onistuisi, meidän tulee tietää, miten koira ilmaisee itseään eri ruumiinosillaan.
Korvat
 Sudella korvat ovat tärkeä osa lajin puolustus- ja hyökkäysstrategiaa. Susi pystyy kääntämään korviaan kuulostellakseen ääniä ja erottaakseen, ovatko ne mahdollisten hyökkääjien vai saaliseläinten ääniä. Korvilla susi voi viestiä myös arvovallastaan. Jos suden korvat ovat pystyssä, siinä on herännyt kiinnostus jotain ilmiötä kohtaan. Rennossa mielentilassa korvat ovat kääntyneet sivuille, mutta ovat yhä hieman pystyssä.
 Koirat käyttävät korviaan samalla tavalla. Tärkeimmät asennot ovat:
  • Pystyssä eteenpäin suunnattuna: valpas, kiinnostunut
  • Puolipystyssä sivuille suunnattuna: rento
  • Taka-asennossa: kunnioittava
  • Taakse vedettyinä: pelkäävä, alistunut
Silmät
 Silmiä sanotaan sielun peiliksi ja koirissa se pitää todellakin paikkansa. Koiran silmiin katsomalla voi nähdä kokonaisen tunnekirjon voimasta ja luottamuksesta pelkoon ja kipuun asti. Voit aina olla varma, että näet, mitä koira tuntee. Koirat eivät valehtele niin kuin me ihmiset.
 Yleisesti ottaen tärkeimmät silmien signaalit ovat:
  • Silmät suurina ja pyöreinä: stressi ja pelko
  • Kiinteä katse: voima, itseluottamus
  • Tuijotus: uska, aggressio
  • Pehmeä ilme: rentous
Hampaat
 Luonnossa hampaat ovat suden tärkein ase. Susi tietää pystyvänsä tappamaan hampaillaan, joten ei mikään ihme, että se hyödyntää hammaskalustoaan vahvojen viestien välittämiseen.
 Sudet näyttävät hampaitaan, mutta viestistä riippuen, kuinka monta hammasta susi paljastaa. Jos se haluaa antaa yleisen varoituksen, se vain nostaa huuliaan niin, että pieni osa hampaista näkyy. Jos viesti ei mene läpi, se paljastaa hampaita vähän lisää. Näin jatketaan, kunes se on vetänyt koko ylähuulensa ryppyyn ja paljastanut koko hampaistonsa ikenineen. Kun sen silmissä on samalla tuijottava katse, se lähettää viestin, josta ei voi erehtyä. Tunneasteikon toisessa päässä hampaita saatetaan käyttää ilmaisemaan myös iloa.
 Kesy koira käyttää samaa sanastoa ilmaistakseen tunteitaan.
Alaleuka
 Hampaiden ohella myös alaleuan asennolla voi viesti hienovaraisesti. Mitä edempänä alaleuka, sitä aggressivisempi ilme on. Jos leuka on vetäytynyt taakse, asento on puolustavampi.
Ryhti
 Sudella on hyvin tasapainoinen rakenne, onhan se virtaviivaisesti muotoiltu juoksukone. Sudella on kyky viestiä hienovaraisesti asennollaan: eteenpäin nojautuessaan se viestii olevansa aggressiivinen. Taaksepäin vetäytymällä se osoittaa alistumista etenkin lauman ylempiarvoisia jäseniä kohtaan. Koirat toimivat samalla tavalla.
Kuono
 Kirsun ja suun ympäristöä taitavasti liikuttelemalla koira kykenee erilaisiin ilmeisiin. Se voi hymyillä tai sitten rypistää kuonoaan vihaisesti.
Niskakarvat
 Koiralla on kyky kohottaa karvojaan. Pohjimmiltaan tavassa on kyse siitä, että koira pyrkii vaikuttamaan itseään suuremmalta. Tämänkin tavan koira on perinyt sudelta, joka pyrkii välttämään ristiriitoja niin pitkälle kuin mahdollista. Kun susi nostaa paksun karvansa pystyyn, se näyttää normaalia uhkaavammalta. Karvojen nosto voi ilmaista kuitenkin myös iloa.
Häntä
 Häntä on koiran tärkein ilmaisuväline ja ehdottoman tunnusomainen koko lajille. Häntä kertoo paljon koiran persoonallisuudesta, sen itseluottamuksesta, asemasta ja mielialasta. Se kertoo myös paljon koiran reaktioista ympäristöään kohtaan.
 Neljä tärkeintä hännänasentoa ovat:
  • Normaali: Kun koira on rentoutuneessa ja onnellisessa mielentilassa, sen hännän pitäisi roikkua alaspäin ilman minkäänlaista näkyvää jännitettä. Rento häntä kertoo, että koira on sinut ympäröivän maailmansa kanssa.
  • Koipien väliin vedetty: Jos koiran häntä on alhaalla koipien välissä niin, että se koskettaa vatsaa, se on varma merkki pelosta.
  • Selän tasalla: Tämän asennon koira omaksuu kävelyillä ollessaan. Häntä on vaakasuorassa selkäviivan jatkeena.
  • Ylhäällä: Mitä korkeammalla koira häntäänsä kantaa, sitä korkeammalla sen itseluottamus on ja sitä korkeammaksi se käsitää asemansa. Luonnossa alfasusi kantaa häntäänsä melkein suorassa kulmassa selkäänsä nähden. 
Vieraiden koirien kohtaaminen
 On tärkeää harjoitella laumojen kohtaamista, toisin sanoen totuttaa koira tapaamaan muita koiria ja niiden omistajia omistajan rauhallisessa ja johdonmukaisessa valvonnassa. Kun lähestyt toista koiraa ja sen omistajaa, toimi seuraavasti:
  • Kävele koira taluttimessa normaalisti ja anna toiselle koiralle tilaa niin paljon kuin mahdollista.
  • Älä kiinnitä huomiota toiseen koireen äläkä sen omistajaan ohittaessa toisenne.
  • Jos koirasi kävelee toisen koiran ohi välinpitämättömästi tai haastamatta sitä, palkitse se kiitospalalla kun olette päässeet kohtuullisen matkan päähän toisesta koirasta.
 Tarkoitus on saada aikaan positiivinen assasisaatio niin kuin aina. Mitä useammin toimit edellä mainitulla tavalla, sitä pikemmin koiran kohtaaminen lakkaa olemasta ongelma. Tietenkään et ole ainoa vaikuttaja tässä kysymyksessä: on aivan mahdollista ja hyvin todennäköistäkin, että toisen koiran omistaja ei hallitse kohtaamistilanteita eikä ymmärrä koiraansa yhtä hyvin kuin sinä. Niinpä sinun pitää ikävä kyllä olla valmis siihen mahdollisuuteen, että toinen koira käyttäytyy aggressiivisesti teitä kohtaan. Siinäkin tilanteessa on tärkeintä pysyä rauhallisena. Lisäksi sinun pitäisi muistaa seuraava asia:
  • Vie koirasi pois tilanteesta niin nopeasti ja vähäeleisesti kuin mahdollista.
  • Älä tee asiasta suurta numeroa tai ryhdy mihinkään huutokilpailuun toisen koiran ja sen omistajan kanssa: se vain pahentaa tilannetta ja saa oman koirasi paniikkiin.
  • Jos koirasi on pieni, älä nosta sitä syliin. On tosin selvää, että joskus tulee vastaan niin vaarallisia tilanteita, että sinun on nostettava koira syliisi, mutta jos niin käy, toimi niin rauhallisesti kuin suinkin mahdollista. Tapa jolla hoidat tilanteen viestii tärkeitä asioita sekä omalle koiralle, että ongleman aiheuttaneelle koiralle. Älä sinä pahenna ongelmaa entisestään. Koirasi ei pidä sinua heikkona jos vetäydyt tilanteesta. Eloonjäämisvietti on sittenkin kaikkein voimakkain.
  • Jos koirasi vetäytyy tilanteesta ylireagoimatta, palkitse sen käytös pienellä kiitospalalla.
Matkustaminen autossa
 Koiran sijoituspaikkavaihtoehtoja on useita. Tärkeintä on, että koira tuntee olonsa mukavaksi ja turvalliseksi. Sitä ei koskaan saisi sijoittaa kuljettajan viereiselle penkille apukuskin paikalle. Vaihtoehtosi ovat:
  • turvavöissä takapenkillä
  • häkissä auton takaosassa
  • pahvilaatikossa, jos pentu on pieni
  • jos välttämätöntä, sijoita koira kuljettajan viereisen istuimen jalkatilaan

1 kommentti:

  1. Meillä Vennin häntä on ainakin niin kippura, että se harvoin laskeutuu selän päältä :D mutta sitten jos laskeutuu niin tietää kyllä, että nyt ei oo kaikki kohdillaan.. Eli hassua, että oli yleistetty häntä suoraksi, eikä edes mainittu kippurahäntiä :)

    VastaaPoista